Přidej se

Příprava Y300 před servisem

Diskuze, zkušenosti, rady, návody, firmware.
vilish

Příprava Y300 před servisem

Příspěvek od vilish »

Zdar všichni,
mám pár otázek ohledně přípravy telefonu, než jej odnesu do servisu. Pokud mé otázky někoho dráždí ať prosím neodpovídá. Jsem v tomto začátečník a opravdu nemám čas vše pročítat. Potřebuji je věcné odpovědi.
Telefon je pravděpodobně hardwarově poškozen - hlásí nabíjení akumulátoru ikdyž je mimo nabíječku a během chvilky akumulátor plně nabitý úplně vybije a přitom se dost hřeje. Nicméně jde zatím zapnout a pracovat s ním. Nevím ovšem jak dlouho. Předpokládám, že pokud se mi telefon vrátí, bude úplně smazaný (asi vymění desku).
Moje otázky jsou ve dvou kategoriích.

1. záloha dat
- dělám průběžně zálohu kontaktů, s tím problém není. Jak je to ale s aplikacemi? Mám několik placených aplikací s google play (ty jsou vázané na google účet), takže tam asi problém nebude. Jak je to ale s daty těchto či jiných free aplikací?
Mám titanium backup, lze nějak maximálně zazálohovat data aplikací? A lze případně tuto zálohu použít v jiném Y300 (když bude jiná deska)? Případně úplně v jiném typu telefonu s androidem. Zkrátka, nerad bych o všechny tyto data přišel. Co a jak tedy mohu z telefonu vytáhnout, aby to šlo případně jinde použít?
2. obnova do původního stavu
- telefon je brandovanej - Tmobile, udělal jsem root superuserem a následně odstranil ty otravné uvítací a končící tóny a loga při náběhu a vypínání telefonu. Takže teď mi telefon ukazuje loga výrobce. Některým aplikacím jsem udělil superuser práva.
Pokud udělám obnovení továrního nastavení, vrátí se vše do původního stavu (loga, tóny, unroot) anebo to musím udělat ručně? Pokud ručně, kde ty loga a tóny mohu sehnat?
Děkuji za Vaše odpovědi.

LukasA
Zařízení: Huawei Ascend y300
Firmware: Náhodná KitKat ROM
Operátor: O2

Re: Příprava Y300 před servisem

Příspěvek od LukasA »

-kontakty si hod do gmailu je to nejrychlejší způsob zálohy i obnovy
-pokud máš Titanium Backup tak nic neřeš a všechny aplikace které chceš si zazálohuj, ano pujdou obnovit i na jiném telefonu, ale nejsem si ted jisty jak je to když je jiná verze androidu, ale měloby to fungovat rozhodne pokud přecházíš na vyšší verzi
-Jelikož jsi smazal některé veci tak se po obnove tovar. nastaveni nevrátí, musíš tam trojhmatem nainstalovat znovu nejaky T-Mobile brand. ROM - tím se telefon zbaví naprosto všeho ( rootu.. atd) nevím jakou ROM tam ted máš ale např. tady je odkaz na B195..

vilish

Příspěvek od vilish »

A tu verzi ROM najdu kde?
Není to to koncové číslo sestavení? Tam mám B192.

Exp
Zařízení: Samsung Galaxy A40
Firmware: Android 9

Příspěvek od Exp »

Ahoj, jo je. :) Musíš to přeinstalovat buď tou stejnou verzí nebo novější (seznam verzí, ze kterých jde aktualizovat bývá v balíku s oficiálním firmwarem v pdf souboru). Přeinstalací se zbavíš rootu a vrátí se zpátky odstraněné systémové aplikace.
Máš nápad na zlepšení SmartFóra? Napiš svůj návrh do příslušné sekce. :)

LukasA
Zařízení: Huawei Ascend y300
Firmware: Náhodná KitKat ROM
Operátor: O2

Příspěvek od LukasA »

No co se týče verzí z kterých jde aktualizovat v tom pdf bych moc nerespektoval, updatoval jsem z verze která tam nebyla napsaná a naprosto bez problému..

Exp

Příspěvek od Exp »

Souhlas, to co je uvedené v manuálu je jistota, ale může to jít klidně i na něco jiného (vlastní zkušenost z G300). :) Je to pak ale tak trochu na "vlastní riziko" (můžou se změnit systémové aplikace, customizace apod.).

vilish

Příspěvek od vilish »

Tak jsem stáhl tu B192 a zjistil jsem, že musím mít odemčenej bootloader. Což bohužel nemám. Mám jenom root. Nemám kód od huaweie. Je v součastnosti nějaká možnost ten bootloader odemknout?

vilish

Příspěvek od vilish »

Stáhnul jsem si balíček Y300-AiO-ROOT-v1.4.zip, kalkulátorem vygeneroval kód, postupoval podle návodu, zadal kód, proběhl restart a tovární nastavení, ale bootloader je stále zamčený. Nemůžu tedy do telefonu nahrát tu recovery. Takže by byla možnost tam offiko nahrát vyšší verzi. Má ji někdo z Vás?
Děkuji.

vilish

Příspěvek od vilish »

Podařilo se mi najet do recovery režimu - stisk volume+ (držet) a power (2 sec. držet, 2sec. pustit, 5 sec. držet, poté power uvolnit) a mám tam symbol nemocného androida a volby:
rebbot system now
apply update from sdcard
wipe data/factory reset
wipe cache partition
touchscreen firmware update
apply update from ADB

Je to k něčemu dobré? Pořád se mi nedaří odemknout ten bootloader. Zkoušel jsem i AIO toolkit a tam mi to hlásí konflikt nějakých ovladačů.

Exp

Příspěvek od Exp »

Pokud chceš instalovat oficiální firmware, tak odemykat bootloader nemusíš. Stačí dát složku dload s firmwarem na kartu a spustit instalaci buď v nastavení telefonu (úložiště – aktualizace softwaru – aktualizace z karty SD) nebo zapnout telefon tlačítky VOL+, VOL- a POWER. Obě možnosti dělají to stejné (ta druhá přes tlačítka je určená hlavně pro případy, kdy nenabíhá systém a nejde to tím pádem spustit z menu).

Musíš si najít originální balíček s firmwarem (musí tam být složka dload a v ní update.app). Mrkni tady, třeba něco vybereš (hledej v části oficiální firmwary Ascend Y300-0100): https://smartforum.cz/viewtopic.php?f=21&t=1335

Ten recovery režim, o kterém píšeš, není potřeba. Jen k tomu upřesním, že pro vstup stačí vypnout telefon a stisknout současně VOL+ a POWER dokud to nenaběhne. Nemusíš přerušovaně mačkat POWER na ten vypsaný počet vteřin. V recovery menu se pak pohybuješ klávesami na hlasitost a vybranou volbu potvrdíš powerem. Jde tam spustit aktualizace taky, ale o něco snažší je využít těch prvních dvou možnosti (viz první odstavec). :)

Odpovědět