Nokia Lumia 520 je jeden z nejlevnějších smartphonů s Windows Phone 8. Má 4" IPS displej s rozlišením 800 x 480 px. Dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8227 - frekvence 1 Ghz, 512 MB ram a 8 GB vnitřní paměti + slot na karty, 5 MPx fotoaparát, bez blesku. Rozměry 120 x 64 x 9,9 mm. Hmotnost 124 g. Kapacita baterie 1430 mAh. Telefon má slot na micro SIM kartu. Pokud máte standardní SIMku, budete ji muset oříznout nebo nechat vyměnit u operátora (některé novější sim karty už mají micro SIM formát přímo na vyloupnutí).
Obsah balení: telefon, baterka, sluchátka, hodně krátký USB kabel, příručky v několika jazycích a Nokia záruční list.
Zatím první dojem je dost rozpačitý. Nevyhnu se srovnávání s Huawei G300. Mám ji tady v černé barvě, která má pogumovaný zadní kryt, což je fajn. Bohužel zadní kryt má vaničkovitý tvar a čelní plocha je naopak ostrá. Telefon se díky tomu hůř drží v ruce (chybí tam opora v zadní části). Líbí se mi samostatné dvojpolohové tlačítko na ovládání fotoaparátu, což mi u G300 dost chybí. Dál je tam tlačítko na zapínání a dvojtlačítko na hlasitost. To vše na pravé straně. Dole je USB port, nahoře JACK na sluchátka. Levá strana je prázdná. Zapínací tlačítko je podle mě lepší na horní straně, tak jako to má G300. Ukázováčkem se to líp mačká.
IPS diplej je stejně velký a se stejným rozlišením jako u G300. G300 má displej ale kvalitnější. Bílá je bělejší, černá černější. Celkové podání barev je u G300 lepší, stejně tak pozorovací úhly. Co mě ale hodně překvapilo...u Lumie je také vidět digitizér (svislé proužky teček nad displejem). Tohle byla jedna z věcí, která se G300 vytýkala. Naštěstí u Nokie je vidět jen u vypnutého displeje, u G300 i na světlejším pozadí při zapnutí. A další zajímavost. Na některých G300 se objevovaly tmavší fleky pod sklíčkem displeje. Jedná se o přilepení digitizéru na sklo. A u Lumie 520 to dělá úplně stejně. Kolečka náhodně po ploše displeje, která postupně mizí a zase se objevují. Myslel jsem si, že tohle jsou vlastnosti u G300 díky horšímu digitizéru, ale jak je vidět, nevyhlo se to ani Nokii. Nokia má naopak jednu skvělou funkci - zapnutí větší citlivosti displeje. Díky tomu jde ovládat i v rukavicích. V zimě se to může hodit.
Narozdíl od G300 nemá Lumia 520 blesk u fotoaparátu, nemá podsvícená senzorová tlačítka pod displejem, nemá kompas a nemá notifikační diodu. Pro Nokii hraje zase dvoujádrový procesor a větší vnitřní paměť 8 GB. Tady ale doplním, že na paměťovou kartu v Nokii nejdnou instalovat aplikace. Je tam jen pro multimédia (fotky, hudba) a dají se na ni nahrát mapy pro Nokia navigaci.
Jinak nedávno dostala Lumia 520 aktualizaci Amber, která vylepšuje a přidává některé funkce. Konečně už jde spustit FM rádio, je možné upravovat barevnost displeje atd.
Podrobné parametry:
- Spoiler: zobrazit obsah